Peršané dobře věděli, jak se osvěžit už v dávných dobách. Recept na jejich jedinečný osvěžující nápoj jsme si pro vás teď připravili i my, abyste si jej v tomhle horku mohli udělat doma. Postačí pár ingrediencí a super letní drink bude na světě.
Suroviny (30 porcí):
- 4 šálky bílého cukru
- 2 šálky vody
- 350 g čerstvých nebo mražených jahod, nakrájených
- 1 šálek nasekané čerstvé máty
- půl šálku nakrájeného čerstvého kořene zázvoru
- šťávu a kůru ze 2 citronů
- 1 šálek bílého balzamikového octa
Postup:
Cukr a vodu dejte do hrnce a přiveďte k varu. Vařte, dokud se cukr nerozpustí, poté vmíchejte jahody, mátu, zázvor, citronovou kůru a citronovou šťávu. Přiveďte k varu, poté snižte teplotu a vařte 20 minut. Sundejte z plotny a vmíchejte bílý balzamikový ocet.
Sirup nechte stát přes noc při pokojové teplotě, poté přeceďte přes jemné síto. Skladujte při pokojové teplotě ve sterilní nádobě.
Rozmíchejte 1 díl sirupu se 4 až 6 díly vody, podle potřeby podávejte vychlazené s ledem.