Sekanjabin - jahoda, máta a zázvor

Peršané dobře věděli, jak se osvěžit už v dávných dobách. Recept na jejich jedinečný osvěžující nápoj jsme si pro vás teď připravili i my, abyste si jej v tomhle horku mohli udělat doma. Postačí pár ingrediencí a super letní drink bude na světě.

Suroviny (30 porcí):

  • 4 šálky bílého cukru
  • 2 šálky vody
  • 350 g čerstvých nebo mražených jahod, nakrájených
  • 1 šálek nasekané čerstvé máty
  • půl šálku nakrájeného čerstvého kořene zázvoru
  • šťávu a kůru ze 2 citronů
  • 1 šálek bílého balzamikového octa

Postup:

Cukr a vodu dejte do hrnce a přiveďte k varu. Vařte, dokud se cukr nerozpustí, poté vmíchejte jahody, mátu, zázvor, citronovou kůru a citronovou šťávu. Přiveďte k varu, poté snižte teplotu a vařte 20 minut. Sundejte z plotny a vmíchejte bílý balzamikový ocet.

Sirup nechte stát přes noc při pokojové teplotě, poté přeceďte přes jemné síto. Skladujte při pokojové teplotě ve sterilní nádobě.

Rozmíchejte 1 díl sirupu se 4 až 6 díly vody, podle potřeby podávejte vychlazené s ledem.

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz