Banh Mi
Suroviny:
- 1/3 šálku mrkve nakrájené na tyčinky
- 1/3 šálku jicama nakrájené na tyčinky
- 1/4 šálku nakrájené cibule
- 3/4 šálku rýžového octa
- 1/4 šálku vody
- 1/4 šálku bílého cukru
- 2 lžíce rybí omáčky
- 1 lžíce sójové omáčky
- 2 čajových lžiček omáčky sriracha
- 1 1/2 lžičky česneku v prášku
- 1 lžička čínského koření pěti vůní
- sůl a mletý černý pepř podle chuti
- Tofu nebo 2 portobello houby (bez nožek), nakrájené na plátky
- 4 lžíce majonézy
- 2 bagety, podélně nakrojené a lehce opečené
- 1/4 šálku tence nakrájené okurky
- 1 paprička jalapeňo, nakrájená na plátky (nebo podle chuti)
- 6 větviček čerstvého koriandru (nebo podle chuti)
- 2 kousky limetky
Postup:
Smíchejte mrkev, jicama a cibuli v malé misce. Dále dejte 1/2 šálku octa, vody a cukru na pánev a nechte na středním ohni. Míchejte asi 1 minutu, doku se cukr nerozpustí. Stáhněte z plotny a tekutinu přelijte přes připravenou zeleninu. Nechte 30 minut v klidu.
Smíchejte zbývající 1/4 šálku octa, rybí omáčku, sójovou omáčku, sriracha omáčku, česnekový prášek, koření pěti vůní, sůl a pepř v pánvi. Přiveďte k varu a nechte cca 3 minuty. Přidejte tofu (houby portobello) a připravujte asi 5 minut. Tofu (houby) vyjměte a okapejte.
Rozložte 1 polévkovou lžíci majonézy na každou polovinu bagety. Umístěte 1/2 tofu na spodní polovinu každé bagety. Odstraňte tekutinu z nakládané zeleniny a rozložte ji na tofu. Rozdělte okurky, jalapeňos a koriandr mezi sendviče. Podle potřeby přidejte další srirachu. Náplň každého sendviče pokapejte limetkou a zakryjte horní polovinou bagety.