Rádi bychom vám dnes představili Biko. Co je tenhle poklad zač? Filipínský rýžový koláč s kokosovým sirupem, který si s naším receptem můžete připravit doma. Takhle sladká lepkavá rýže vás přímo uhrane svou jednoduchostí a neodolatelnou chutí. Připravte si ho třeba ještě dnes.
Suroviny (12 porcí):
- 4 šálky nevařené lepkavé rýže
- 6 šálků chladné vody
- 400 ml kokosového mléka
- 1 a 1/3 šálku bílého cukru
- 1 a 1/3 šálku hnědého cukru
- 3 lžíce kokosu nebo macapuna
Postup:
Namočte rýži přes noc do vody.
Předehřejte troubu na 175°C. Vymažte pekáč o velikosti cca 22 x 33 cm. Rýži vařte na střední teplotu i s vodou, ve které byla namočena, půlkou kokosového mléka a bílým cukrem za stálého míchání dokud nezměkne a nezhoustne, cca 20 minut. Poté směs nalijte do připraveného pekáče.
Smíchejte hnědý cukr, zbývající půlku kokosového mléka a kokos v malém hrnci a přiveďte k varu. Chvíli povařte. Poté směs nalijte opatrně na rýži.
Pečte v předehřáté troubě asi 25 minut, dokud vrchní vrstva nezhoustne. Nechte zcela vychladnout. Pro servírování nakrájejte na čtverce.