Gulab Jamun
Suroviny:
- 2 šálky vody
- 2 šálky bílého cukru
- ½ čajové lžičky mletého kardamomu
- 2 kapky růžové vody (voda s vůní lístků růže)
- špetku šafránu
- ½ šálku instantního sušeného mléka
- 2 polévkové lžíce víceúčelové mouky (hladká mouka)
- ¼ čajové lžičky prášku do pečiva
- 1 polévkové lžíce másla na pečení (např. Hera)
- 2 polévkové lžíce bílého jogurtu
- 2 šálky rostlinného oleje (na smažení)
Postup:
Smíchejte vodu, cukr, kardamom, růžovou vodu a šafrán v hrnci a přiveďte k varu. Snižte teplotu a míchejte 5 až 10 minut, dokud se ze směsi nestane sirup.
Do mísy namíchejte sušené mléko, mouku a prášek do pečiva. Přidejte máslo a jogurt a uhněťte tak, aby se těsto spojilo. Nechte stranou asi 5 minut a poté z těsta vytvarujte menší koule.
Rozehřejte olej ve fritéze na 175°C. Teplotu otestuje tak, že do oleje kápněte kousek těsta a pokud vydrží na dně 1 minutu, než vyplave na povrch, olej je připraven.
Smažte po čtyřech koulích asi 2 minuty, dokud nejsou ze všech stran zlatohnědé. Koule nechte odkapat.
Přiveďte sirup znovu k varu a vložte do něj smažené koule. Stáhněte z plotny a přikryté nechte koule sirupem nasáknout cca 45 minut až 1 hodinu.