Hovězí Samosa
Suroviny:
- 2 velké brambory, oloupané
- 1 šálek zmrazeného hrášku, rozmrazený
- 2 polévkové lžíce rostlinného oleje
- ½ lžičky kmínu (semena)
- 1 bobkový list, drcený
- 2 velké cibule, najemno nasekané
- 0,5 kg mletého hovězího masa
- 4 stroužky česneku, drcené
- 1 polévková lžíce nastrouhaného čerstvého kořene zázvoru
- ½ lžičky mletého černého pepře
- 1 a ½ lžičky soli
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžička mleté kurkumy
- 1 lžička chilli prášku
- ½ lžičky mleté skořice
- ½ lžičky mletého kardamomu
- 2 polévkové lžíce nasekané čerstvého koriandru
- 2 polévkové lžíce nasekané zelené chilli papričky
- olej na smažení
- 1 balení filo těsta
Postup:
Přiveďte k varu střední pánev lehce osolené vody. Přidejte brambory a hrášek. Vařte asi 15 minut, dokud brambory nejsou měkké. Slijte, rozmačkejte se a odložte stranou.
Ve velkém hrnci rozpalte olej na středně vysokou teplotu. Přidejte semena kmínu a bobkový list. Přimíchejte cibuli a mleté hovězí maso. Připravujte asi 5 minut, dokud hovězí maso nebude rovnoměrně hnědé a cibule nebude měkká. Přidejte česnek a čerstvý kořen zázvoru. Dochuťte černým pepřem, solí, kmínem, koriandrem, kurkumou, chilli, skořicí a kardamomem. Přimíchejte bramborovou směs. Stáhněte z plotny a dejte chladit do lednice na dobu cca 1 hodiny.
Přimíchejte čerstvý koriandr a chilli papričky do bramborové směsi s hovězím. Umístěte asi 1 polévkovou lžíci směsi na každý kousek listu z filo těsta. Listy skládejte do trojúhelníku a okraje navlhčete a přitlačte k sobě.
Rozehřejte olej ve velkém hrnci na vysokou teplotu. Po dávkách smažte vytvořené trojúhelníčky asi po 3 minutách, do zlatohněda. Podávejte ještě teplé.