Indické Chole Aloo Tikki si zamilujete jako předkrm, skvělý prvek pro každou párty nebo jako poctivé hlavní jídlo. Vyzkoušejte sami a uvidíte, kde si najde tenhle chod své místo.
Suroviny (4 porce):
- 2 brambory
- sůl (dle chuti)
- mletý černý pepř (dle chuti)
- 3,5 lžíce rostlinného oleje
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 1 lžička mletého zázvoru
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička kajenského pepře
- 1 lžíce nasekaného čerstvého koriandru
- půl lžičky černého pepře
- 2 celé hřebíčky
- 2 malé sušené chilli papričky (lze vynechat)
- 1 lžička kmínu
- 2 bobkové listy
- 1 cibule, nakrájená
- 2 stroužky česneku, utřené
- cca 1 cm čerstvého kořene zázvoru, nastrouhaný
- 2 lžičky kari
- 1 lžička mleté kurkumy
- 1 lžička rajčatového protlaku
- 1 lžička vody
- 1 rajče, nakrájené
- 1 plechovka (450 ml) cizrny, okapané
- 1 lžíce listů koriandru
Postup:
Uvařte brambory ve slupce. Nechte vychladnout a oloupejte je.
Vložte uvařené brambory do mísy, rozmačkejte je vidličkou. Přidejte kukuřičný škrob, zázvor, kmín, kajenský pepř, koriandr, sůl a pepř. Vše promíchejte. Namažte si ruce trochou rostlinného oleje a z bramborové směsi vytvořte rukama placičky o tloušťce cca 0,8 cm.
Rozpalte polévkovou lžíci rostlinného oleje na pánvi. Bramborové placičky smažte na rozpáleném oleji dozlatova, asi 3 minuty z každé strany. Vyjměte z pánve a udržujte placičky v teple.
V hmoždíři rozdrťte hřebíčky a černý pepř.
Zahřejte zbývající dvě polévkové lžíce rostlinného oleje na pánvi na středně vysokou teplotu. Přidejte kmín, bobkové listy a červené chilli papričky. Krátce promíchejte. Přidejte cibuli, zázvor a česnek. Smažte a míchejte, dokud cibule nezezlátne, asi 5 minut. Přidejte směs pepře a hřebíčku, kari a kurkumu.
Smíchejte rajčatový protlak s vodou. Do pánve vmíchejte zředěný rajčatový protlak a rajčata. Smažte dokud rajčata nezměknou, asi pět minut. Vmíchejte okapanou cizrnu a duste cca 10 minut.
Servírujte bramborové placky s cizrnovou omáčkou, ozdobte lístky koriandru.