Kachna fesenjan
Suroviny:
- 8 kachních stehen
- sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- 2 polévkové lžíce rostlinného oleje
- 1/4 šálku vody nebo podle potřeby
- 3 polévkové lžíce olivového oleje nebo více podle chuti
- 2 šálky nakrájené cibule
- 1 lžička mleté kurkumy
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1/8 lžičky nastrouhaného muškátového oříšku
- 6 šálků kuřecího vývaru nebo více podle potřeby
- 2/3 šálku melasu z granátového jablka (sirup)
- 1/4 šálku medu
- 3 šálky vlašských ořechů
Postup:
Osolte a opepřete kachní stehýnka. Rozpalte rostlinný olej ve velké pánvi na vysokou teplotu. Kachní stehýnka položte do horkého oleje a opékejte 2 až 5 minut. Poté otočte se a opékejte další 2 až 4 minuty, dokud nezhnědnou. Dejte na talíř a zbylý tuk do mísy.
Nalijte vodu do pánve a přiveďte k varu, přičemž dřevěnou lžičkou oškrábejte opečené kousky kachny ze dna pánve. Poté stáhněte z plotny.
Rozpalte asi 2 polévkové lžíce kachního tuku a olivového oleje v holandské troubě (či v normálním hrnci) na střední teplotu. Pražte cibuli 7 až 10 minut do zlatohněda. Přidejte kurkumu, skořici a muškátový oříšek a nechte opékat ještě 1 minutu. Přidejte kuřecí vývar, melasu z granátového jablka, med a směs vody z pánve. Přiveďte k varu.
Rozdrťte vlašské ořechy na jemný prášek.
Pražte vlašské ořechy v pánvi na mírném ohni 2 až 3 minut. Vmíchejte vlašské ořechy do vývaru. Poté vložte do vývaru kachní stehna. Snižte teplotu a nechte dusit 3 až 4 hodiny. Dejte kachnu na servírovací talíř.
Směs s vývarem pak znovu k varu přiveďte a vařte tak dlouho, dokud nezhoustne do konzistence omáčky. Poté omáčkou přelijte kachnu. Můžete ozdobit kousky granátového jablka a ořechů.