Kala Chana
Suroviny:
- 1 a ½ šálku fazolí garbanzo (kala chana)
- 3 šálky vody, dále dle potřeby
- 2 rajčata, nakrájená najemno
- 1 cibule, nakrájená najemno
- 1 jalapeno paprička, nakrájená najemno
- 3 lžíce rostlinného oleje
- 1 lžička soli
- ½ lžičky mleté kurkumy
- ½ lžičky mleté červené chilli papričky
- 4 sušené červené chilli papričky (nebo volitelně)
- 2 lžíce nasekaného čerstvého koriandru
- 1 lžíce nakrájené cibule na ozdobu
Postup:
Vložte fazole do velké mísy. Přelijte vodou tak, aby byly plně namočeny. Nechte namočit po dobu cca 8 hodin (přes noc). Poté důkladně opláchněte a zbavte vody.
Do většího hrnce dejte fazole, 3 šálky vody, rajčata, 1 najemno nasekanou cibuli, jalapeno papričku, olej, sůl, kurkumu, mletou chilli papričku a celé sušené chilli papričky. Přiveďte k varu a poté snižte teplotu na minimum. Vařte, dokud nebudou fazole jemné cca 3-4 hodiny. Je-li to potřeba přidejte vodu tak, aby na dně hrnce byl vždy asi centimetr a půl vody.
Ozdobte koriandrem a nakrájenou cibulí. Možno dozdobit také plátkem citronu či limetky.