Khao Neeo Mamuang
Suroviny:
- 1 ½ šálku bílé rýže
- 2 šálky vody
- 1 ½ šálku kokosového mléka
- 1 šálek bílého cukru
- ½ čajové lžičky soli
- ½ šálku kokosového mléka
- 1 lžíce bílého cukru
- ¼ lžičky soli
- 1 lžíce tapiokového škrobu
- 3 manga, oloupané a nakrájené
- 1 lžíce opečených sezamových semínek (volitelné)
Postup:
Smíchejte rýži a vodu v hrnci a přiveďte k varu. Zakryjte poklicí a snižte teplotu na minimum. Duste 15 až 20 minut, dokud se voda nevstřebá.
Zatímco se vaří rýže, smíchejte v jiném hrnci na středním ohni 1 a 1/2 šálku kokosového mléka, 1 šálek cukru a 1/2 čajové lžičky soli, přiveďte k varu. Poté odstavte z ohně a odložte stranou. Do směsi kokosového mléka zamíchejte vařenou rýži. Zakryjte a nechte 1 hodinu vychladnout.
Připravte omáčku smícháním 1/2 hrnku kokosového mléka, 1 lžíce cukru, 1/4 čajové lžičky soli a tapiokového škrobu v kastrolu, přiveďte k varu.
Vložte rýži na servírovací talíř. Uspořádejte manga k rýži. Přelijte omáčkou. Můžete také posypat sezamovými semínky.