Oblíbený indický pokrm, který si snadno a rychle připravíte i doma. Murgh kari, neboli indické kuřecí kari bude i u vás doma chutnat jako v pravé indické restauraci.
Suroviny (6 porcí):
- 1 kg půlek kuřecích prsou bez kůže a kostí
- 2 lžičky soli
- 1/2 šálku oleje na smažení
- 1,5 šálku nakrájené cibule
- 1 lžíce mletého česneku
- 1,5 lžičky mletého čerstvého zázvoru
- 1 lžíce kari
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička kurkumy
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžička kajenského pepře
- 1 lžíce vody
- 1 plechovka drcených rajčat
- 1 šálek bílého jogurtu
- 1 lžíce čerstvého nasekaného koriandru
- 1 lžička soli
- 1/2 šálku vody
- 1 lžička garam masala
- 1 lžíce nasekaného čerstvého koriandru
- 1 lžíce čerstvé citronové šťávy
Postup:
Kuřecí prsa posypte 2 lžičkami soli.
Zahřejte olej ve velké pánvi na vysokou teplotu. Kuře opečte na rozpáleném oleji dokud nezhnědne. Opečená kuřecí prsa přendejte na talíř a dejte stranou.
Snižte teplotu pod pánví na středně vysokou. Přidejte do pánve cibuli, česnek a zázvor a vařte a míchejte, dokud cibule nezprůhlední, asi 8 minut. Do cibulové směsi vmíchejte kari, kmín, kurkumu, koriandr, kajenský pepř a 1 lžíci vody. Za stálého míchání nechte společně zahřívat asi 1 minutu. Do směsi vmíchejte rajčata, jogurt, 1 lžíci nasekaného koriandru a 1 lžičku soli. Vraťte kuřecí prsa na pánev spolu s případnou šťávou na talíři. Do směsi nalijte 1/2 šálku vody, přiveďte k varu a otočte kuře, aby se obalilo omáčkou. Kuře posypte garam masalou a 1 lžící koriandru.
Pánev přikryjte a směs duste, dokud kuřecí prsa nebudou uprostřed růžová, asi 20 minut. Teploměr s okamžitým odečtem vložený do středu by měl ukazovat alespoň 74 °C. Před podáváním pokapejte citronovou šťávou.