Murgh kari - indické kuřecí kari

Oblíbený indický pokrm, který si snadno a rychle připravíte i doma. Murgh kari, neboli indické kuřecí kari bude i u vás doma chutnat jako v pravé indické restauraci.

Suroviny (6 porcí):

  • 1 kg půlek kuřecích prsou bez kůže a kostí
  • 2 lžičky soli
  • 1/2 šálku oleje na smažení
  • 1,5 šálku nakrájené cibule
  • 1 lžíce mletého česneku
  • 1,5 lžičky mletého čerstvého zázvoru
  • 1 lžíce kari
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 lžička kajenského pepře
  • 1 lžíce vody
  • 1 plechovka drcených rajčat
  • 1 šálek bílého jogurtu
  • 1 lžíce čerstvého nasekaného koriandru
  • 1 lžička soli
  • 1/2 šálku vody
  • 1 lžička garam masala
  • 1 lžíce nasekaného čerstvého koriandru
  • 1 lžíce čerstvé citronové šťávy

Postup:

Kuřecí prsa posypte 2 lžičkami soli.

Zahřejte olej ve velké pánvi na vysokou teplotu. Kuře opečte na rozpáleném oleji dokud nezhnědne. Opečená kuřecí prsa přendejte na talíř a dejte stranou.

Snižte teplotu pod pánví na středně vysokou. Přidejte do pánve cibuli, česnek a zázvor a vařte a míchejte, dokud cibule nezprůhlední, asi 8 minut. Do cibulové směsi vmíchejte kari, kmín, kurkumu, koriandr, kajenský pepř a 1 lžíci vody. Za stálého míchání nechte společně zahřívat asi 1 minutu. Do směsi vmíchejte rajčata, jogurt, 1 lžíci nasekaného koriandru a 1 lžičku soli. Vraťte kuřecí prsa na pánev spolu s případnou šťávou na talíři. Do směsi nalijte 1/2 šálku vody, přiveďte k varu a otočte kuře, aby se obalilo omáčkou. Kuře posypte garam masalou a 1 lžící koriandru.

Pánev přikryjte a směs duste, dokud kuřecí prsa nebudou uprostřed růžová, asi 20 minut. Teploměr s okamžitým odečtem vložený do středu by měl ukazovat alespoň 74 °C. Před podáváním pokapejte citronovou šťávou.

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz