Má indické kořeny, její hlavní surovinou jsou červené fazole a perfektně chutná s rýží. Rajma, to je pokrm, který si s námi dnes můžete uvařit.
Suroviny:
- 2 šálky červených fazolí
- voda
- ¼ lžičky mleté kurkumy
- sůl (podle chuti)
- 1 lžíce rostlinného oleje
- 3 rajčata, nakrájená
- 1 cibule, nasekaná
- kousek nastrouhaného čerstvého kořene zázvoru
- 2 stroužky česneku, nasekaný
- 1 lžička kmínu (semínka)
- 2 lžičky garam masaly
- 2 lžičky mletého koriandru
- ½ lžičky chilli prášku
- ¼ lžičky koření asafoetida (tzv. čertovo lejno) – není-li k dispozici možno jako alternativu přidat více česneku a cibule
- 2 lžičky tvarohu (nebo bílý jogurt)
- čerstvý koriandr, jemně nasekaný
Postup:
Vložte fazole do větší nádoby, zalijte chladnou vodou a nechte odstát cca 8 hodin. Poté přeceďte a opláchněte.
Do tlakového hrnce dejte fazole, kurkumu a sůl. Přilijte dostatek vody tak, aby byly fazole ponořené. Přikryjte víkem a vařte cca 20 minut do změknutí fazolí, poté uvolněte tlak.
Rozpalte olej na pánvi na středním ohni. Vložte rajčata, cibuli, zázvor, česnek a kmín a osmahněte cca 2 až 4 minuty.
Přidejte garam masalu, mletý koriandr, chilli prášek a asafoetidu. Nechce slabě vřít cca 2 minuty. Vložte fazole a tvaroh a nechte ještě chvíli vřít, cca 5 minut.
Můžete přimíchat čerstvý koriandr do směsi nebo jej použít na ozdobení. Podávejte s rýží.