Rýže se zřejmě začala pěstovat na území dnešního Thajska, odtud se dostala do Číny a Indie. Později do Evropy. Dnes je rýže nejrozšířenější potravinou na světě.
Základní druhy rýže, které nejčastěji používáme do receptů asijské kuchyně.
Rýže Basmati - Královna rýže
- pěstuje se převážně v Indii a Pakistánu
- je dlouhozrnná s lehkou oříškovou vůní
- uvařená je pevná a nelepí se
- bezlepková
- oproti ostatním druhům rýže má méně kalorií
- pěstuje se hlavně Thajsku a Číně
- při vaření voní po jasmínových květech, jedná se o přirozenou vůni
- po uvaření má lepkavou strukturu
- bezlepková
- příznivý vliv na snižování cholesterolu
- pěstuje se hlavní v Thajsku
- krátkozrnná, buclatá
- vyšší obsah škrobu
- po uvaření velmi lepkavá až kašovitá
- vhodná jako příloha k omáčkám, nebo základ do sladkých pokrmů
- není vhodná na vaření v rýžovaru
- kulatozrnná
- po uvaření lepkavá
- uvařenou rýže dochucuje octem, solí a cukrem
Rýže je velmi bohatá na uhlohydráty a působí jako dokonalé palivo pro tělo a mozek. Obsahuje velmi nízky obsah škodlivých tuků, cholesterolu nebo sodíku.