Spousta zeleniny, kari, rýže a indický původ. To je Sambar. Pokrm, který zahraje na tu pravou notu všem, kteří mají rádi ostřejší indická jídla. Vyzkoušejte ve vaší kuchyni něco nového a uvařte si Sambar podle našeho receptu.
Suroviny:
- 2 šálky vody
- ½ šálku nakrájeného zelí
- ½ šálku nakrájené mrkve
- ½ šálku čerstvých zelených fazolových lusků
- ½ šálku nakrájené zelené papriky
- ½ šálku žlutého hrachu (tuvar dal)
- Pozn: je možné použít i další zeleninu dle vlastní volby a chuti
- 1 polévková lžíce mletého koriandru (volitelně)
- 2 čajové lžičky prášku sambar
- ½ čajové lžičky chilli prášku (volitelně)
- ½ čajové lžičky vody
- 1 polévková lžíce rostlinného oleje
- 1 lžička kmínu
- ½ čajové lžičky hořčičného semínka (volitelně)
- 1 špetka prášku asafoetida (volitelně)
- ½ čajové lžičky mleté kurkumy
- 2 lžíce nasekaného čerstvého koriandru
- 2 lžíce čerstvého strouhaného kokosu
- 2 lžičky tamarindové dužiny
- 1 lžička hnědého cukru
- sůl podle chuti
Postup:
Do tlakového hrnce dejte 2 šálky vody, zelí, mrkev, zelené fazolové lusky, papriku a žlutý hrach; zakryjte. Hrnec přiveďte k tlaku a vařte 6 až 8 minut. Poté vypusťte a uchovejte přebytečnou kapalinu; zeleninu odložte.
Smíchejte mletý koriandr, sambarový prášek, chilli a 1/2 čajové lžičky vody v míse, abyste vytvořili pastu.
Rozpalte rostlinný olej na pánvi na středně vysoké teplotě. Restujte kmín a hořčičná semínka asi 1 minutu a přidejte prášek asafoetida. Vmíchejte vytvořenou sambar pastu. Míchejte do zhoustnutí, asi 1 minutu. Dochuťte kurkumou a vmíchejte zeleninu. Pokud je zeleninová směs příliš hustá, vmíchejte uchovanou tekutinu z vaření.
Přimíchejte koriandr, kokos, tamarindovou dužinu, hnědý cukr a sůl do zeleninové směsi. Duste ještě 10 až 15 minut.