Nechte se zlákat chutí Indonésie v podobě krevet, zeleniny a rýže. Tento pokrm je snadný na přípravu a oblíbený napříč generacemi.
Recepty, Strana 8
Spousta zeleniny, kari, rýže a indický původ. To je Sambar. Pokrm, který zahraje na tu pravou notu všem, kteří mají rádi ostřejší indická jídla. Vyzkoušejte ve vaší kuchyni něco nového a uvařte si Sambar podle našeho receptu. Suroviny: 2 šálky vody ½ šálku nakrájeného zelí ½ šálku nakrájené mrkve ½ šálku čerstvých zelených fazolových lusků ½ šálku nakrájené zelené papriky ½ šálku žlutého hrachu (tuvar dal) Pozn: je možné použít i další zeleninu dle vlastní volby a chuti 1 ...
Kuřecí maso lze připravit na stovky způsobů, nejen v asijské kuchyni. Není tedy divu, že pro vás máme recept na kuřecí, jak ho ještě nejspíš neznáte. Tohle je na malajský způsob a zajímá nás, jestli si ho oblíbíte tak, jako my. Suroviny: 1 celé kuře, nakrájené na části 6 stroužků česneku, pasírovaný 4 lžíce ústřicové omáčky 2 lžíce kari koření v prášku ½ šálku rostlinného oleje Postup: V misce smíchejte česnek, ústřicovou omáčku a kari. Přidejte kousky kuřete a promíchejte....
Další sladká záležitost na váš stůl, navíc ideální pro větší párty a večírky. U Shahi Tukra je totiž nakonec docela jedno, pro kolik lidí ho připravujete. Přesvědčte se sami, jestli vás okouzlí.
Už jste slyšeli o Sakkara pongal? Tenhle jihoindický rýžový dezert je plný jedinečných chutí a mohl by se velmi snadno stát vaším oblíbencem. Tak mu dejte šanci s naším receptem.
Jak sladké je příliš sladké? Tuhle otázku si možná položíte, když poprvé ochutnáte dezert původem z Indie, známý pod názvem Rava Laddu. My pro všechny milovníky sladkého přinášíme recept, ve kterém si množství cukru upravíte podle sebe. Za zkoušku tahle sladkost rozhodně stojí.
Není sýr, jako sýr. Ochutnali jste někdy Paneer? Tenhle středně tvrdý indický sýr si s naším receptem můžete připravit i doma.
Steak z hovězí plece Suroviny: 1 kg steaku z hovězí plece ½ šálku sojové omáčky ¼ šálku vinného octa ¼ šálku hnědého cukru ¼ šálku nakrájené jarní cibulky 1 lžíce mletého česneku 1 lžíce prášku hořčice 2 lžíce sezamových semínek (volitelně) Postup: V míse smíchejte sójovou omáčku, ocet, hnědý cukr, jarní cibulku, česnek a hořčičný prášek; dejte do uzavíratelného plastového sáčku. Přidejte steak, vytlačte přebytečný vzduch a sáček uzavřete. Marinujte v chladničce 3 až 4 h...
Char Siu Suroviny: 2 vepřové panenky ½ šálku sójové omáčky ⅓ šálku medu ⅓ šálku kečupu ⅓ šálku hnědého cukru ¼ šálku čínského rýžového vína 2 lžíce hoisin omáčky ½ lžičky červeného potravinářského barviva (volitelně) 1 čajová lžička čínského koření pěti vůní (volitelně) Postup: Nakrájejte vepřové maso na proužky dlouhé a vložte do velkého uzavíratelného plastového sáčku. Smíchejte sójovou omáčku, med, kečup, cukr, rýžové víno, hoisin omáčku, červené potravinářské barvivo a kořen...
Doba přípravy: 25 minut Vaření: 15 minut Celkový čas: 40 minut Porce: 6 Suroviny: ¼ hrníčku rýžového octa ¼ hrníčku rybí omáčky ½ malé limetky – vymačkané 1 lžíce palmového cukru 1 lžíce vloček červených papriček 1 lžička černého pepře 2 vykoštěnné kuřecí prsa bez kůže, tenké plátky 1 balení rýžových nudlí Teplá voda 3 lžičky rostlinného oleje 4 stroužky česneku, nakrájené ½ cibule, nakrájené ½ hrníčku ústřicové omáčky 2 lžíce sójové omáčky 1 červená paprika, nakrájená...
Jap Chae Suroviny: 1 balení nudlí ½ šálku sójové omáčky ¼ šálku hnědého cukru ½ šálku vroucí vody 3 lžíce rostlinného oleje 1 čajová lžička opečených sezamových semínek Postup: Nudle vložte do misky. Podlejte teplou vodou a namočte na deset minut; poté slejte. Do vroucí vody přimíchejte sójovou omáčku a hnědý cukr. Zalijte nudle a nechte 2 minuty. Nalijte rostlinný olej na pánev a rozpalte na střední teplotu. Přidejte směs nudlí a sójové omáčky a restujte asi 5 minut. Těsně před p...
Chapli kebab Suroviny: sprej na vaření nebo dvě lžičky oleje 1 vejce 0,5 kg mletého hovězího masa 1 rajče, nasekané najemno 1 červená cibule, nasekaná najemno ¼ šálku jemně nasekaného koriandru ¼ šálku jemně nasekané máty 2 čajové lžičky zázvorovo-česnekové pasty 2 čajové lžičky semínek koriandru, rozdrcené 1 čajová lžička soli ¾ čajové lžičky mletého kmínu ¾ čajové lžičky mletého kajenského pepře ¼ šálku rostlinného oleje na smažení nebo více podle potřeby 2 rajčata, nakrájené ...
Salátová zálivka Suroviny: ½ šálku namleté cibule ½ šálku arašídového oleje ⅓ šálek rýžového octa 2 lžíce vody 2 lžíce mletého čerstvého kořene zázvoru 2 lžíce mletého celeru 2 lžíce kečupu 4 čajové lžičky sójové omáčky 2 čajové lžičky cukru 2 čajové lžičky citronové šťávy ½ lžičky mletého česneku ½ lžičky soli ¼ lžičky mletého černého pepře Postup: Do mixéru dejte cibuli, arašídový olej, rýžový ocet, vodu, zázvor, celer, kečup, sójovou omáčku, cukr, citronovou šťávu, česnek,...
Biryani Suroviny: 2 šálky dlouhozrnné rýže 3 lžíce rostlinného oleje 1 velká cibule, nasekaná ½ čajové lžičky kmínu 2 bobkové listy 2 brambory, na čtvrtky 2 mrkve, na čtvrtky 1 ½ čajové lžičky mleté kurkumy 1 čajová lžička chilli v prášku (nebo více podle chuti) ½ čajové lžičky mletého koriandru 2 ½ šálku vody 1 šálek kuliček hrášku 1 ½ čajové lžičky soli (nebo podle chuti) 1 čajová lžička másla ½ čajové lžičky garam masaly Postup: Naložte rýži do velké do studené vody a ne...
Japonský pečený dort Suroviny: 1 balení smetanového sýra na kostičky ½ šálku mléka 3 lžíce nesoleného másla 10 lžící polohrubé mouky 2 lžíce kukuřičného škrobu 6 žloutků 1 lžíce čerstvé citronové šťávy 6 bílků ¼ lžičky prášku do pečiva ⅛ lžičky soli 10 lžící cukru moučky Postup: Předehřejte troubu na 165 °C. Lehce vymažte na formu dort nebo vyložte pečícím papírem. Vložte smetanový sýr a mléko do misky, nechte namočené po dobu 20 minut. Smetanový sýr s mlékem a máslem rozehře...
Mleté hovězí Suroviny: 0,5 kg mletého hovězího masa 5 stroužků česneku, pasírovaných 1 lžíce čerstvě nastrouhaného zázvoru 2 čajové lžičky sezamového oleje ½ šálku sójové omáčky ⅓ šálku hnědého cukru ¼ lžičky drcené červené papriky 6 jarních cibulek, nakrájené 4 šálky horké vařené rýže 1 lžíce opečených sezamových semínek Postup: Rozpalte velkou pánev na středně vysokou teplotu. Přidejte hovězí maso a restujte 5 až 7 minut, dokud nezhnědne. Vypusťte přebytečný tuk. Přidejte čes...
Mie Goreng Suroviny: 3 balení nudlí 2 lžíce rostlinného oleje 0,5 kg kuřecích prsou nakrájených na proužky – lze alternativně použít krevety 1 čajová lžička olivového oleje 1 lžička česnekové soli 1 špetka mletého černého pepře (nebo podle chuti) ½ šálku nakrájené cibule šalotky 5 stroužků česneku, nasekaný 1 šálek strouhaného zelí 1 šálek strouhané mrkve 1 šálek nakrájených čerstvých hub ¼ šálku sojové omáčky ¼ šálku sladké sójové omáčky (indonéský kecap manis) ¼ šálku ústřicov...
Som Tam Malakor Suroviny: ¼ šálku arašídů 2 thajské chilli papričky, nasekané 3 stroužky česneku 1 lžíce sušených krevet 1 lžíce bílého cukru Šťáva ze 2 středních limetek 2 lžíce rybí omáčky 1 střední zelená papája – oloupaná a nakrájená na tenké proužky 1 šálek cherry rajčat, rozpůlených (volitelně) ¼ šálku čerstvé zelené fazolky, nakrájené ½ střední mrkve, nakrájené (volitelně) sůl a mletý černý pepř podle chuti Postup: Předehřejte troubu na 175 stupňů C. Umístěte ar...
Lumpia Mollica Suroviny: 1 lžíce rostlinného oleje 1 žlutá cibule 1 velký řapíkatý celer, najemno nasekaný 1 velká mrkev, najemno nasekaná sůl podle chuti 1 kg mletého vepřového masa 1 lžíce mletého česneku 1 lžička vloček červené papriky 1 čajová lžička česneku v prášku ½ čajové lžičky mleté kurkumy ½ čajové lžičky mletého zázvoru ½ čajové lžičky mletého kmínu ½ čajové lžičky mletého koriandru ¼ lžičky semínek celeru 2 balení wrapů (hotové placičky lumpia) 1 litr rostlinného ...
Char Siu Suroviny: 2 vepřové panenky ½ šálku sójové omáčky ⅓ šálku medu ⅓ šálku kečupu ⅓ šálku hnědého cukru ¼ šálku čínského rýžového vína 2 lžíce hoisin omáčky ½ lžičky červeného potravinářského barviva (volitelně) 1 čajová lžička čínského koření pěti vůní (volitelně) Postup: Nakrájejte vepřové maso na proužky dlouhé, vložte do velkého uzavíratelného plastového sáčku (alternativně možno do mísy). Smíchejte sójovou omáčku, med, kečup, hnědý cukr, rýžové víno, hoisin omáčku, čer...