Biryani
Suroviny:
- 2 šálky dlouhozrnné rýže
- 3 lžíce rostlinného oleje
- 1 velká cibule, nasekaná
- ½ čajové lžičky kmínu
- 2 bobkové listy
- 2 brambory, na čtvrtky
- 2 mrkve, na čtvrtky
- 1 ½ čajové lžičky mleté kurkumy
- 1 čajová lžička chilli v prášku (nebo více podle chuti)
- ½ čajové lžičky mletého koriandru
- 2 ½ šálku vody
- 1 šálek kuliček hrášku
- 1 ½ čajové lžičky soli (nebo podle chuti)
- 1 čajová lžička másla
- ½ čajové lžičky garam masaly
Postup:
Naložte rýži do velké do studené vody a nechte 20 minut máčet. Poté vypusťte.
Rozpalte olej v tlakovém hrnci na střední teplotu. Přidejte cibuli, kmín a bobkový list. Restujte asi 5 minut, dokud cibule nezprůsvitní. Přimíchejte brambory a mrkev. Smažte asi 5 minut, dokud lehce nezhnědnou. Přimíchejte kurkumu, chilli prášek a koriandr, restujte ještě asi 1 minutu.
Do tlakového hrnce opatrně zamíchejte rýži. Nalijte vodu a přidejte hrášek. Poté přidejte sůl, máslo a garam masalu. Utěsněte hrnec a přiveďte na vysoký tlak. Vaříte 5 minut, poté odstraňte z plotny.
Uvolněte tlak hrnce a servírujte ozdobené čerstvým koriandrem.