Ďábelsky ostrá Tom Yum s krevetami patří mezi deset nejznámějších thajských jídel. A nenechte se zmást množstvím surovin, příprava je velmi jednoduchá!
Suroviny:
• 1,5 l vody
• 2 lžíce Tom Yum pasty
• 1 lžíce chilli pasty
• 5 kusů citrónových listů
• trs citrónové trávy
• jedna větší červená cibule
• krevety
• 1 řapíkatý celer
• 1 limetka
• sůl
• 2 lžíce rybí omáčky
• 1 lžíce chilli oleje
• cherry rajčátka
• čerstvý koriandr
• 5 plátků galangalu nebo zázvoru
• žampióny nebo plechovka Straw mushrooms
• 3 čerstvé chilli papričky (doporučujeme přidat jen v případě, že chcete mít polévku opravdu hodně ostrou)
Postup:
Nejdřív si připravíme zeleninu a houby. Rajčátka si nakrájíme na polovinu, galangal a citrónovou trávu na plátky, houby rozkrojíme na polovinu, chilli papričky a cibuli pokrájíme na malé kousky a řapíkatý celer na silnější plátky. Poté si oloupeme krevety.
Do vroucí vody dáme citrónové listy a vaříme cca 3 minuty. Přidáme lžičku soli, citrónovou trávu a galangal. Vše povaříme přibližně 5 minut. Poté přidáme 2 lžíce Tom Yum pasty a jednu lžíci chilli pasty, cibuli, koriandr a houby. Do polévky vymačkáme šťávu z limetky. Podle chuti přidáme chilli papričky.
Ke konci vaření přidáme oloupané krevety a nakrájený celer. Polévku dochutíme dvěma lžícemi rybí omáčky a lžící chilli oleje. Vše vaříme dalších 5 minut a polévku můžeme podávat.