Co by byla asijská kuchyně bez ryb? Jejich přípravu řeší s lehkostí a s ohledem na to, jak skvělé mohou být ryby i syrové. S naším receptem si dnes můžete připravit tuňáka v sezamu. Recept je to prostý a úprava velmi oblíbená. Pokud tedy narazíte na pěkný kousek tuňáka, pusťte se do příprav, výsledek bude stát za to.
Suroviny:
- ¼ šálku sójové omáčky
- 1 lžíce rýžového vína Mirin (japonské)
- 1 lžíce medu
- 2 lžíce sezamového oleje
- 1 lžíce bílého rýžového octa
- 4-6 plátků z tuňáka
- ½ šálku sezamových semínek
- 1 lžíce wasabi pasty
- 1 lžíce olivového oleje
Postup:
V malé misce smíchejte sójovou omáčku, mirin, med a sezamový olej. Rozdělte na dvě stejné části. Rýžový ocet vmíchejte do jedné části a odložte stranou (jako omáčku).
Sezamová semínka rozložte na talíř. Tuňákové steaky potřete směsí bez octa a poté vložte do sezamových semínek.
Rozehřejte olivový olej v pánvi na velmi vysokou teplotu. Do pánve vložte steaky a opékejte z každé strany asi 30 sekund. Podávejte s omáčkou (s octem) a wasabi pastou.