Japonský pečený dort
Suroviny:
- 1 balení smetanového sýra na kostičky
- ½ šálku mléka
- 3 lžíce nesoleného másla
- 10 lžící polohrubé mouky
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- 6 žloutků
- 1 lžíce čerstvé citronové šťávy
- 6 bílků
- ¼ lžičky prášku do pečiva
- ⅛ lžičky soli
- 10 lžící cukru moučky
Postup:
Předehřejte troubu na 165 °C. Lehce vymažte na formu dort nebo vyložte pečícím papírem.
Vložte smetanový sýr a mléko do misky, nechte namočené po dobu 20 minut.
Smetanový sýr s mlékem a máslem rozehřejte ve dvojitém hrnci na vroucí vodě), často míchejte, dokud se směs nerozpustí, asi 5 minut. Odstraňte z tepla a úplně nechce zchladnout alespoň 15 minut.
Mouku a kukuřičný škrob společně prosejte do smetanové sýrové směsi; dobře promíchejte. Přidejte žloutky a citronovou šťávu a opět promíchejte.
Rozšlehejte vaječný bílek, prášek do pečiva a sůl společně v samostatné misce pomocí elektrického mixéru do pěny; přidejte cukr. Pokračujte v mixování, dokud se nevytvoří pěna.
Směs smetanového sýra přidejte do směsi vaječných bílků, dobře promíchejte. Nalijte do připravené formy. Umístěte ji dovnitř větší zapékací misky a naplňte ji vodou (okolo formy, asi do poloviny).
Pečte v předehřáté troubě asi 1 hodinu 10 minut, dokud není tvarohový koláč nahoře zlatohnědý. Vypněte troubu a nechte koláč v troubě dojít s pootevřenými dveřmi po dobu 1 hodiny. Servírujte plně vychlazený.