S dnešním receptem se vydáme do Íránu. Yazdi cakes jsou v podstatě asijské cupcaky s jedinečnou chutí, snadnou přípravou a těší se velké oblibě nejen při íránských obřadech a ceremoniích. Vyzkoušíte si ho připravit doma?
Suroviny (24 kusů):
- 2 šálky polohrubé mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 4 vejce
- 1 a ¼ šálku bílého cukru
- 1 a ½ šálku másla
- 1 šálek bílého jogurtu
- 1 a ½ čajové lžičky mletého kardamomu
- 1 polévková lžíce růžové vody (růžové aroma)
- ½ šálku nasekaných mandlí
- 1 a ½ lžíce nasekaných pistáciových ořechů
Postup:
Předehřejte troubu na 175°C. Prosejte mouku a prášek do pečiva do misky a dejte stranou. Vymažte muffinové košíčky. Budete potřebovat 24 košíčků.
Smíchejte vejce a cukr ve velké žáruvzdorné misce a položte na pánev s vařící vodou. Směs šlehejte metličkou nebo šlehačem do zhoustnutí, asi 8 minut. Stáhněte z tepla a pokračujte ve šlehání dokud směs nevychladne (asi 10 minut). Přidejte do vyšlehané směsi máslo, jogurt, kardamom a růžovou vodu. Vše promíchejte. Přimíchejte mouku s práškem do pečiva a mandle. Směsí naplňte připravené košíčky asi do 3/4. Posypejte nasekanými pistáciovými ořechy.
Pečte v předehřáté troubě 25 až 30 minut, do zlatohněda.
Podávejte s horkým čajem nebo kávou.