Japonská nudlová studená polévka skvěle zasytí i osvěží a není nijak náročná na přípravu. Pokud navíc patříte mezi milovníky soba nudlí, bude pro vás tahle záležitost přímo neodolatelná.
Suroviny (4 porce):
- 1 balení (cca 250 g) soba nudlí
- 1 šálek připraveného vývaru dashi
- čtvrt šálku sójové omáčky
- 2 lžíce vína mirin
- čtvrt lžičky bílého cukru
- půl šálku nakrájené zelené cibulky
- 1 list nori (mořská řasa), nastříhaná na tenké proužky
- wasabi dle chuti
Postup:
Soba nudle uvařte podle návodu. Propláchněte pod tekoucí vodou. Nudle ochlaďte v ledové vodě po dobu 30 sekund.
Smíchejte dashi, sójovou omáčku, mirin a bílý cukr v malém hrnci, přiveďte k varu. Odstraňte z tepla a ochlaďte na pokojovou teplotu, asi 25 minut.
Pro podávání nudlí položte na jednotlivé talíře bambusová síta nebo podložky. Na každou podložku položte jednu porci nudlí soba a ozdobte řasou nori. Ke každé porci nudlí připravte v samostatném šálku omáčku k namáčení a na talířku zelenou cibulku a wasabi.