Kurkuma je mocná čarodějka. A v Asii to ví snad každý. Je skvělá na nejrůznější neduhy a vy si teď s naším receptem můžete připravit pastu, ze které si snadno a rychle uděláte horký nápoj, který uleví od bolesti v krku a podpoří vaší imunitu.
Suroviny:
Kurkumová pasta:
- půl šálku vody
- 1/4 šálku mleté kurkumy
- půl lžičky mletého černého pepře
- 1 lžička vody nebo dle potřeby
Zlaté mléko (2 porce):
- 2 šálky mandlového mléka
- 1 lžička kurkumové pasty
- 1 lžička panenského kokosového oleje
- 1 lžička mletého zázvoru
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžička medu
Postup:
Pasta
Smíchejte půl šálku vody, kurkumu a pepř v malém hrnci. Na mírném ohni vařte směs za stálého míchání do zhoustnutí asi 7 až 9 minut. Vmíchejte 1 lžičku vody. Pokračujte ve vaření, dokud směs nezhoustne na pastu dalších 7 až 9 minut. Pastu nechte úplně vychladnout cca 15 až 20 minut. Pastu skladujte v chladničce ve vzduchotěsné skleněné nádobě.
Mléko
V hrnci rozšlehejte 1 lžičku kurkumové pasty, mandlové mléko, kokosový olej, zázvor a skořici. Zahřívejte na mírném ohni dokud mléko nebude horké asi 5 minut. Odstraňte z tepla, vmíchejte med. Směs mléka sceďte do 2 hrnků.
Tip: kurkumovou pastu můžete použít také do polévek, kari a dušených pokrmů.